به هر گوشه از دنیا که نگاه کنیم با افراد و سازمانهایی آشنا میشویم که زندگی و هدف خود را صرف امور خیریه کردهاند. شاید هر یک از این امور به جنبهای خاص مانند بهداشت و درمان، فعالیتهای عمرانی، نگهداری و سرپرستی، مدرسه سازی، و غیره بپردازند اما در اصل و اساس تقریبا هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند چرا که همگی برای بهبود زندگی و پیشرفت افراد جامعه تلاش میکنند.
رفاه، آسایش و توانایی مردم یک کشور، در داشتن یک جامعه شاد و موفق بسیار اثر گذار خواهد بود اما در برخی جوامع تعدادی افراد از داشتن رفاه نسبی برخوردار نیستند و همین موضوع سبب شده است تا برخی نهادهای دولتی یا مردمی در سراسر دنیا تشکیل شوند تا به این قشر از جامعه که شاید از نگاهها دور مانده باشند یاری رسانند.
در کشور ما نیز کم نیستند بنیادهای خیریهای که با هدفهای گوناگون تاسیس شدهاند و تمرکزشان بر شناسایی و یاری رساندن به افراد کم توان است که البته ظهور چنین نهادهایی در کشور ما پیشینهای چندین ساله داشته است.
تاسیس نهاد خیریه در تاریخ ایران
اگر به تاریخ ایران زمین بازگردیم خواهیم دید که از سالها پیش امور خیریه در ایران جریان داشته و بخش مهمی از وظایف حکومتهای باستانی به کمک کردن به افراد بیبضاعت جامعه تخصیص یافته بود.
در زمان حکومت طاهریان، صفاریان و سامانیان، اجرا و سازماندهی مراکز خیریهای که به رفاه و آسایش زندگی مردم کمک میکردند، به یکی از مسائل روز و مهم حکومتی آن دوران تبدیل شده بود. در همان زمان کشورهای مصر و یونان نیز مانند ایران باستان دارای چنین ساختاری بودهاند و مردم را مورد حمایت خود قرار میدادند.
با قدرت گرفتن هرچه بیشتر حکومتها، امور خیریه نیز از تنوع و گستردگی بیشتری برخوردار شد. این مراکز به مسائل علمی و فرهنگی نیز میپرداختند تا جایی که حتی تاریخ شاهد ظهور مدرسه سازی در آن زمانها است. در ایران بخشی از امور خیریه به نام امور وقفی شناخته میشود که اولین بار سامانیان برای ساماندهی به آن، دیوانی تاسیس کردند.
جالب است بدانید که پنجاه سال پس از ثبت اولین سازمانهای خیریه در ایران، انگلستان نیز موسسات خیریه حکومتی را به همین منظور، جهت بهبود امور زندگی افراد نیازمند تاسیس کرد. بنابراین آن سالها را میشود روزهای شکوفایی و به رسمیت رسیدن سازمانهای خیریه در سراسر دنیا به حساب آورد.

با گذشت زمان و پیشرفت کشورها در مسائل مختلف، انجام امور خیریه نیز به سمت پویایی و پیشرفت سوق داده شد. در طول تاریخ، بیشتر در اوایل به اوج رسیدن کارهای خیریهای، بسیاری از افرادی که از ثروت و نفوذ زیادی برخوردار بودهاند همواره تلاش کردهاند فعالیتهای خیرخواهانه خود را به نفع قشرهای ضعیف و آسیبپذیر جامعه و در ابعاد مختلف گسترش دهند.
پیشرفت و عمومی شدن کارهای خیر
در زمان پادشاهی ناصرالدین شاه مسئله زنان و کودکان بیسرپرست بسیار مورد توجه قرار گرفته بود به همین منظور حکومت آن زمان برای آنها یتیم خانهای شبانهروزی و کاملا مستقل در تهران بنا کرد.
در طول تاریخ گاهی عوامل مختلف سیاسی و حتی اجتماعی مانع از پیشرفت امور خیریه شده است. اما زمانهایی هم بوده که همین عوامل از جمله جنگ، بیماری و آشفتگی جامعه باعث حرکتهایی در راستای پیشرفت کارهای خیر بوده است. برای این مورد لازم نیست به سالهای بسیار دور اشاره کنیم.
در زمان قاجار هنگامی که بیماری وبا و قحطی در ایران معضل بزرگی از جامعه شده بود، میرزا حسینخان مشیرالدوله، وزیر وقت، اقدام به ایجاد منابعی برای تهیه و توزیع نان رایگان در بین مردم کرد. از جمله این اقدامات برگزاری مراسمی بود که بلیطهایش به نفع مردم تنگ دست به فروش میرسید.
کار میرزا حسین خان مشیرالدوله را میشود از اولین گامهای ابتکاری و نوین در جهت کسب منابع اختصاصی برای انجام کارهای خیر در ایران دانست. این دست کارها کم کم عمومیتر شد و ابتدا افراد ثروتمند و با نفوذ جامعه مانند بازرگانان و تجار، سپس توده مردم را با خود همراه کرد. رد پای این روند را امروز در ایجاد بازارچههای خیریه، برگزاری نمایشگاههای مختلف، برگزاری کنسرتها و شرکت در کارهای فرهنگی مانند ساختن مدرسه و کمک هزینه تحصیل که تقریبا هر روزه با آنها رو به رو هستیم میشود پیدا کرد.

تاثیر فعالیت خیریهها بر اقشار جامعه
تقریبا از اواخر قرن نوزدهم به تدریج مراکزی در جهت پیشرفت و بهبود امور زندگی مردم دست به اقداماتی زدند که رنگ دنیا را تغییر داد. برای نمونه، کمپینهایی که در راستای مبارزه با بدرفتاری با کودکان ایجاد شدند و به کودکان که در آن زمان از هیچ حق و حقوق خاصی برخوردار نبودند هویت بخشیدند. همچنین کمپینی که با ادامه دادن به کار خود به بردهداری در بریتانیای کبیر پایان داد.
اینگونه تاثیر بخشی باعث شد که این روند در تمامی دنیا فراگیر شود و امروز میبینیم که کمپینها با هدف بهبود زندگی افراد در جامعه در سطوح و اشکال مختلف برگزار میشوند. این کمپینها عموم مردم را با خود همراه کرده است و کل جامعه را به سطوح بالاتری از دانش، فرهنگ و سبک زندگی بهتر هدایت میکند.
خیریه مدرسه سازی و دور نمای ساخت مدرسه
به شکلی جزئیتر اگر بخواهیم به یک شاخه از امور خیریه که در کشور ما نیز در حال فعالیت است، بپردازیم، ساخت مدرسه در مناطق مختلف کشور است.
همانطور که برای همه ما مشخص است که کشور عزیزمان ایران، شهرها، استانها و روستاهای مختلفی را در دل خود جای داده است. در هر گوشهای از کشور زندگی در جریان است اما کم نیستند مناطقی که خانوادههای ساکن آن منطقه به سختی زندگی میگذرانند و متاسفانه فرزندان این خانوادهها بیشترین آسیب را در خلل ناتوانی مالی و یا نبود امکانات محل زندگی خود خواهند دید.
بسیارند کودکانی که با وجود استعداد و هوش، از تحصیل و کسب علم جا ماندهاند و به اجبار برای آنکه در درآمد خانواده سهمی داشته باشند وارد بازار کار شدهاند. مسلما در آینده چنین افرادی در جامعه نقش و جایگاه اجتماعی کمرنگی خواهند داشت و یا برخی به دلیل کمبود اعتماد به نفس، از ارتباط با افراد گریزانند.
ما نمیتوانیم در مقابل چنین افرادی بیتفاوت باشیم. بیاهمیتی نسبت به همنوع و هموطن سبب میشود در آینده جامعهای ضعیف، ناامید و بدون هیچ پیشرفتی داشته باشیم که چنین شرایطی بر روی همه افراد جامعه تاثیر مستقیم یا غیر مستقیم خواهد گذاشت. یکی از کارهایی که از ایجاد چنین جامعهای ما را دور خواهد کرد، ساخت مدرسه و کمک به آموزش فرزندان کشورمان است.
مشارکت برای ایجاد مراکز آموزشی در مناطق مختلف به خصوص نواحی کم بضاعت و محروم، فرصت شکوفایی استعدادهای بسیاری را به وجود خواهد آورد و همچنین برای همه فرزندان ایران شرایط آموزش را برابر خواهد کرد تا از حداقل حق زندگی که آموزش و پرورش است برخوردار شوند.
یکی از نهادهای خیریهای که با افتخار در زمینه آموزش فرزندان ایران فعالیت دارد، بنیاد خیریه برین شمیرانات است.

آشنایی با فعالیتهای خیریه مدرسه سازی برین
بنیاد برین با هدف ارتقاء و کمک به آموزش کودکان و نوجوانان ایران تاسیس شد. این نهاد با حمایت و مشارکت خیرین مدرسه ساز در مناطق مختلف کشور، اقدام به ساخت مدرسههای خیّری متعددی کرده است.
این خیریه از سال ۱۳۹۰ فعالیت خود را آغاز نمود و اساس و هدف خود را در بهبود کیفیت زندگی قشر ضعیف به خصوص کودکان و نوجوانان قرار داده است. فعالیتهایی که در برین هم اکنون در حال انجام است شامل:
- ساخت مدرسه
- کمک تحصیلی به دانش آموزان
- کمک مالی به خانوادههای کم بضاعت
- حمایت از بانوان سرپرست خانوار
- برگزاری کلاسهای آموزشی مختلف برای افراد تحت پوشش
- و…
تمام تلاش این نهاد خیریه برای رفاه و آسایش بیشتر و داشتن جامعهای بهتر است و در راستای این هدف خود علاوه بر تمرکز بر ساخت مدرسه، در هر فعالیتی که آسایش و شادی را برای هموطنان خود به همراه داشته باشد، مشارکت خواهد کرد. اگر پروژههایی که با نام برین به انجام رسیده است را مشاهده کنید، خواهید دید که علاوه بر ساخت مدرسه، کمک به حادثهدیدگان از بلاهای طبیعی، ساخت خانه و سرپناه، برگزاری اردوهای مختلف و هر کار خیرخواهانه دیگر مشارکت دارد.
اگر میخواهید در این مسیر با برین همراه باشید میتوانید به صفحه حمایت مراجعه نموده تا از نحوه همکاری با این خیریه بیشتر آشنا شوید.